Krig og kjærlighet

Det har vært mye snakk om det allerede; om hvordan den nye utstillingen skal formidle at krig handler om mennesker, og at mennesker er mer sammensatte enn at vi kan fordele enkle merkelapper som «venn» og «fiende» og tro at vi har forstått noe. På samme måte er det vanskelig å sette et skarpt skille mellom krig og fred, for krig og fred er ikke bare voldsomme kontraster som ikke har noe som helst med hverandre å gjøre. Krig er unntakstilstand, men den er ikke et brudd med alt som var før og alt som kommer etter.

Midt mellom alt som er ukjent og fremmed finnes spor av livet slik det pleide å være; det finnes normalitet, og mennesker fortsetter å være mennesker. Vi trenger fortsatt hverandre. Vi fortsetter å bli glad i hverandre.

Xvw-p4UdbKDKogOfNy2dYgEOK20FlD2pQ8yBi1a9YysQFORBUDT KJÆRLIGHET: De norske kvinnene som forelsket seg i tyske menn ble straffet for å ha involvert seg med fienden da krigen var over. FOTO: SCANPIX/NRK.

«Tyskerjentenes livslange straff» heter en Bergens Tidende-artikkel om det hatet de ble møtt med og den skammen de måtte leve med, de norske jentene som falt for tyske soldater og ble straffet som forbrytere da krigen var over. De norske tyskerjentenes eneste feil var å bli forelsket i feil menn. I fjor viste bymuseet i Oslo utstillingen «Forelsket og foraktet«. Den skulle kaste lys over en del av historien vi har valgt å gjemme litt bort. Kanskje fordi vi skammer oss over at så mange norske kvinner involverte seg med fienden, for fiender var jo alt tyskerne var. Kanskje er det fordi vi skammer oss over hvordan så mange norske kvinner kunne bli utsatt for brutal hevn og utstøtt, når alt de kunne klandres for var å forelske seg.

Bånd mellom mennesker er noe av det som gjør livet komplisert, og det å knytte vennskap, bli forelsket og bli glad i noen vil alltid være en viktig del av det. Følelsene vi har for hverandre er noe av det som er med på å viske ut grensene mellom krig og fred, venn og fiende, makt og opposisjon, og det er ikke mye som får mer betydning for hvordan vi handler enn hvordan handlingene våre påvirker menneskene vi bryr oss om. En soldat er ikke bare en soldat, helt isolert fra alle rollene han hadde før krigen. Han fortsetter å være en venn, en ektemann, en potensiell kjæreste, en bror eller en sønn. Et lite blikk på hvordan mennesker inngår i ulike relasjoner og er komplekse individer med mange roller å spille, og ikke bare endimensjonale skikkelser som hører hjemme i én bås og opptrer helt upåvirket av hverandre, kan bidra til at vi får litt mer forståelse; et litt annerledes syn på de avgjørelsene som ble tatt og den måten folk valgte å leve livene sine på.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s