Bak hvert navn

Få mennesker får sin personlige historie fortalt. For noen er historiene for tunge å dele, mens andre ikke har hatt muligheten. Samtidig er det vanskelig å fortelle hver eneste historie, men det er viktig å tenke på at alle har en, og alle er unike.

Under krigen var det ca 3500 fanger fra Agder, flere av disse var også innom Arkivet. Disse har fått navnene sine inngravert på minnetavler. Minnetavlene henger idag langs trappa i tredje etasje på Arkivet, også kalt “Minnetrappa”. Studerer man tavlene, legger man merke til hvor mange navn det faktisk er. Bak hvert navn finnes en historie. Bak hvert navn er det et menneske som har hatt sin opplevelse av fangenskap og krigen. Når den nye utstillingen er ferdig, vil minnetrappa få et nytt uttrykk. Minnetavlene som er her nå vil bli erstattet og navnene vil bli presentert på en ny måte.

minnetavle
Minnetavlene slik de ser ut nå, disse vil bli erstattet og få et nytt uttrykk. FOTO: STIFTELSEN ARKIVET/ARNE EIKELAND

Mennesker i alle aldersgrupper ble tatt inn på Arkivet. De ble arrestert og avhørt fordi de på en eller annen måte stod opp mot nazismen. Flere ble utsatt for tortur, og dette er fortsatt noe som skjer i store deler av verden. Noen få forteller sin historie, men de fleste kommer vi aldri til å få høre.

Ofte er det kun de mest utprega historiene som kommer frem. Vi hører om de modigste, de snilleste og de verste. Den nye utstillingen vil også prøve å få frem mer nyanserte, kompliserte historier, og fortellinger om personer folk flest kan relatere seg til. Det er viktig å ikke glemme at de man ikke hører om, også har en historie. Dette er mennesker som mest sannsynlig har tatt en eller annen risiko for å stå opp mot urettferdighet. Selv små handlinger mot nazismen kunne få store konsekvenser. Vi får kanskje aldri høre om alle disse handlingene, men de er vel så viktige for samfunnet vårt som de større og mer spektakulære motstands-aksjonene.

I en verden som er så globalisert, skulle man nesten tro at alle hadde en stemme. Sånn er det ikke. Derfor er arbeidet med å fortelle andres historier om både fortid og nåtid viktig. Skal man lære av fortiden må historiene fram i lyset, slik at de vonde tingene ikke blir gjentatt i fremtiden.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s