Den andre siden

Valg. Man foretar seg alltid ulike valg gjennom livet. Hvilket brød man skal kjøpe, om man skal sykle eller ta bilen til jobb, men også valg som kan vise seg å ha store konsekvenser for resten av livet. Noen valg er nøye gjennomtenkt, mens andre ikke er det, og utfallet blir ikke alltid slik man hadde forestilt seg. Hvorfor valgte noen å samarbeide med tyskerne under andre verdenskrig? Alt er ikke svart og hvitt. Man trenger en forståelse av hvorfor noen sine handlinger ikke alltid samsvarer med hva en selv mener er riktig.

FOTO: Stiftelsen Arkivet/Arne Eikeland
FOTO: Arne Eikeland/Stiftelsen Arkivet

I Brennpunkt Arkivets utstilling får man vite litt om noen av menneskene som valgte «den andre siden». Å forsøke å forstå er ikke det samme som å forsvare, men fokuset på hvorfor man tok de valgene man gjorde i stedet for å fremstille noen som onde eller gode er viktig å tenke på. Dette er også noe som går igjen i utstillingen.

Det er lett å være etterpåklok å tenke at man aldri ville ha samarbeidet med tyskerne. Men for noen var det et rasjonelt valg å innrette seg med at Norge nå var og kom til å bli under tyske styresmakter. Et slikt valg var ikke nødvendigvis ensbetydende med at man var enig i den Nazistiske ideologien, men et valg om hvordan man skulle forholde seg til fremtiden. For andre var valget ganske annerledes. Noen forholdt seg nøytrale, mens andre valgte å kjempe imot.

Mange av de valgene man tar i livet vil være av stor betydning, derfor er det essensielt at vi heller forsøker å forstå valgene andre tar, i stedet for å dømme. Dette er noe man kan reflektere over i utstillingen, ettersom alle menneskene man får vite historiene til, tok et valg. Noen ganger et avgjørende valg.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s