De aller minste

En Aftenposten-artikkel om barn i krig forteller at halvparten av verdens flyktninger i dag er mindreårige. Av 45 millioner flyktninger verden over, er 22 millioner barn. Det er kanskje fordi det er så lett å glemme det at det gjør så sterkt inntrykk å få se hva krig og konflikt kan gjøre med et lite barn som Alan Kurdi. Barn skal ikke dø i forsøket på å nå et trygt sted å bo. En liten treåring hører ikke hjemme i de forestillingene vi har om krig, og han passer ikke inn i de fordommene vi har. Fordommene om at de som er på flukt kommer hit for å kreve sin del av vår velfortjente overflod. Det er ikke like lett å se med kynisk blikk på barn som blir revet bort fra alt de har kjent, og som aldri har fått oppleve et liv i trygghet. Nettopp fordi det ikke finnes argumenter mot at barn, helt uavhengig av hvor de kommer fra, har krav på trygghet.

21ad871e64dbd8b3297801fc78ab5ad7SYRIA: Fra dokumentaren Silvered Water, Syria Self-Portrait som formidler hvor brutalt livet i Syria er under borgerkrigen. FOTO: Silvered Water, Syria Self-Portrait.

NRK-dokumentarserien Barn i krig handler om hvordan det var å være barn under andre verdenskrig; om hvordan barn uunngåelig blir påvirket av foreldrenes valg og ikke alltid kan beskyttes fra det som er farlig. Kanskje liker vi ikke å tenke på at det ikke bare er voksne mennesker med evne til å ta vare på seg selv som er involvert i krig. Kanskje er det litt ubehagelig å tenke over at mange av dem som står med våpen i hendene, eller på et eller annet vis er involvert i krigshandlinger, knapt har rukket å bli voksne – om de idet hele tatt har fått bli voksne. Yngstemann som ble brakt til Arkivet var 14 år gammel. Uansett hvor voksen man føler seg som fjortenåring, så er man ikke det. Man har såvidt begynt å formes som det mennesket man skal bli når man blir voksen. Og at krig setter spor hos et barn er vanskelig å komme utenom.

Kanskje er det det at det er så ubehagelig å tenke på at krig ikke kun angår de voksne – at det er derfor det virker som om det ofte blir glemt at barn er en del av alt når vi snakker om dem som er på flukt. Når det så ofte blir argumentert for at det ikke er reell frykt som får mennesker til å dra, og at flukten handler mer om hva de vil ha enn hva de drar fra. Når de ikke kan ta til takke med et av de mange landene de reiser gjennom før de kommer helt opp hit – til velstands-Norge, så må det jo handle om pengene? Og når ingenting annet enn Norge er godt nok, så kan det jo ikke bare være trygghet de er ute etter?

Det som virker så underlig er at vi tror at vi hadde sagt oss fornøyd med det nest beste for våre egne barn. At vi tror at vi ville stoppet opp så fort vårt krigsherjede hjemland lå bak oss, og at vi ikke ville gjort vårt ytterste for å nå det landet hvor våre barn kunne få den fremtiden de fortjener. At vi tørr å si høyt at det er egoisme og ikke desperasjon som får en far til å ta sin tre år gamle sønn med på en livsfarlig båtreise. Hvilke foreldre kan klandres for å ønske seg det beste for sine barn, når de allerede har vært nødt til å slippe taket på alt som var hjem? Hvor er egentlig motsetningen mellom det å ønske seg trygghet fremfor alt, og det å dra til et av de rikeste landene i verden? Hvordan kan vi si at vi ikke ville gjort akkurat det samme?

Det kan hende en treårings ansikt, kontrasten mellom smilet på familiebildet og den livløse kroppen på stranden, ble så brutalt for oss fordi det er umulig å holde han ansvarlig for noe av det han døde for. Det blir vanskeligere å distansere seg fra all den elendigheten som skjer i verden, når et bilde av død gjør det så klart for oss hvordan krig ikke bare tar fra de aller minste tryggheten og friheten, men også retten til å leve. Det tvinger oss til å tenke på hvor meningsløst det er – hvordan ikke alt kan rasjonaliseres bort, og hvordan krig og konflikt påvirker livene til så mange mennesker som ikke har noe som helst skyld.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s