Et spor av det som hendte etter Arkivet

I hjørnet, forbi der hvor elevene som er på omvisning står samlet inne på Kerners kontor, står denne. En liten tekst forteller at den er hentet fra steinbruddet i Natzweiler, av sønnen til krigsfange Irgens Olsen.

B12B1
GRANITTBLOKK FRA NATZWEILER: I 2008 ble den hentet fra steinbruddet hvor Irgens Olsen jobbet mens han satt i fangenskap. FOTO: Linn Maria Larsen/Stiftelsen Arkivet.

Granittblokken hører til i den delen av dagens utstilling som blir stående. En stein fra steinbruddet i en av de to konsentrasjonsleirene hvor flest sørlendinger ble sendt; Natweiler-Struthof i Frankrike og Sachsenhausen i Tyskland. Den er en del av historien til Irgens Olsen, som var innom begge leirene før han ble satt fri 8. mai 1945 og dro tilbake til Kristiansand. Men den symboliserer også historien til alle de andre nordmennene som ble satt i fangenskap under krigen. For flere hundre fanger var Arkivet bare første stopp på en lang reise. Deres reise fortsatte i mange tilfeller til Grini, Norges største fangeleir, eller til en av leirene på kontinentet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKONSENTRASJONSLEIR: Om lag 2500 nordmenn ble sendt hit, til Sachsenhausen, i årene 1940-1945. FOTO: Linn Maria Larsen/Stiftelsen Arkivet.

Den lille granittblokken som står i hjørnet nede i kjelleren forteller om hvordan Arkivet var en del av et mye større system, og den forteller om hvordan hardt arbeid under utenkelige forhold i konsentrasjonsleirene var mange menneskers hverdag under krigen. Krematoriet i Sauchsenhausen utenfor Berlin vitner om hvor brutale forholdene i disse leirene var, og hvor lite verdt et menneskeliv var. Mange nordmenn kom aldri hjem igjen fra leirene. Andre kom hjem, men merket for livet med opplevelsene fra fangenskap. Den lille steinen som står i hjørnet i kjelleren på Arkivet hører hjemme i historien om alle disse menneskenes liv.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s