Undermenneskene

Man skal ikke lete lenge før man finner den. Rasismen i kommentarfeltene. Den dårlige tålmodigheten med alt som er annerledes. De som dømmer andre mennesker med utgangspunkt i hva de er fremfor hvem de er, og som samler seg rundt en felles forståelse om at mennesker er ulike og at det derfor er i orden å rangere fra de mest verdifulle til de minst verdifulle med den største selvfølgelighet. Den finnes overalt. Intoleransen. De små signalene om at jeg er bedre enn deg, fordi jeg lever livet mitt på en annen måte enn deg og møter et litt annet ansikt i speilet enn det du gjør. Mitt språk høres bedre ut enn ditt språk, din religion har lite å stille opp med mot min religion, og hvor uansvarlig og rart er det ikke å faste 20 timer i døgnet i en hel måned?

Argumentene er mange for hvorfor jeg er mer verdifull enn deg. Felles for dem alle er antagelsen som ligger bak. Den om at det finnes en fasit på hvordan et menneske skal være, og at det finnes dem som passer bedre inn i malen enn andre. At det finnes dem som er berettiget til å bestemme over andre, i kraft av hva de er. For det er jo det vi gjør, når vi har forventninger om at et menneske burde prate annerledes, kle seg annerledes, se annerledes ut, tenke annerledes og spise annerledes – fordi vi mener det burde være sånn.

B7B1
TVANGSARBEID: «Russerfangene» som arbeidet i Norge under krigen var en verdifull ressurs for tyskerne, men ble ikke behandlet slik. FOTO: Linn Maria Larsen/Stiftelsen Arkivet.

Det at jødene systematisk skulle utryddes, og at de 100 000 sovjetiske krigsfangene som ble sendt til Norge ble behandlet som dyr i krigsårene, har sitt utspring i en tankegang som denne. Det fantes mennesker som ikke var verdt noe. Og det fantes mennesker som anså det som sin rett å definere hvem det var som ikke var verdt noe. Det fantes troen på en overlegen rase, og dermed også troen på at noen var undermennesker. Untermenschen. Mennesker det var i orden å behandle annerledes. Mennesker det var i orden å drepe.

Kanskje er det viktigste at nazistene ble beseiret. Kanskje er det feil å trekke paralleller mellom skepsis til dem vi oppfatter som annerledes i det samfunnet vi lever i i dag og det som skjedde da. Men det er noe med den grunnleggende mangelen på respekt for andre mennesker som gjør det så nærliggende å tenke at vi har det i oss å la det skje igjen. Om vi fortsetter å være så opptatt av at det som skiller andre mennesker fra oss, er galt, og om vi fortsetter å tro at det er vår rett å definere vår egen levemåte som den riktige og at hvor vi ble født og hvordan vi ser ut gir oss en rettmessig fordel i livet.

Og om vi tørr å tro at kommentarfeltene er harmløse, at de sterke meningene bare tilhører de få og at ord bare er ord – for det er ikke så lenge siden sånne ord ble til handling. Da var det ikke bare noen få.

Du må ikke sitte trygt i ditt hjem
og si: Det er sørgelig, stakkars dem!
Du må ikke tåle så inderlig vel
den urett som ikke rammer dig selv!
Jeg roper med siste pust av min stemme:
Du har ikke lov til å gå der og glemme! – Arnulf Øverland. Du må ikke sove, 1937.

Reklamer

En kommentar om “Undermenneskene

  1. «Det er ikke enkelt å forstå hvordan det som skjedde under krigen, kunne skje.» Viktigste betingelse/ forutsetning for hendelsen 2. verdenskrig (inkl. atombombe-/bombing) var gudetro. (Menneskeartens blindveg, som jeg ser det). Uten den/ gudetro ingen krig av tyskerene som kunne bli 2. verdenskrig.

    Hitler/ Goebbels brukte gudetro/ her repr. ved jødene, som viktigste motivator og limet for enighet og støtte til krigen. Selvsagt var jødene uten skyld i krigen, men uten faktoren gudetro, heller ingen jødedom eller jøder å kunnet misbrukt i propagandavirksomheten som var nødvendig for kunne oppnå i befolkningen den tilstrekkelig støtte/ sammensveising for mer enn fem års krigføring, og folkemord på jødene, – banalt nok). http://www.natgeobloggen.no/2015/07/17/nazistenes-hjernevasking-var-ekstremt-effektiv-slas-fast-i-ny-rapport-kan-fortsatt-merkes/ (Jf. ellers flyktningekrisen: også et resultat av artens gudetro).

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s