En motstandsmann på innsiden

Historien om Friedrich Leinböck-Winter er historien om en tvangsutskrevet østerriksk soldat og hans kamp mot det nazistiske tankesettet. Det er også historien om hvordan grensene mellom oss og dem i krigstid kan være skarpe, men ikke alltid så skarpe som man tror. Dessuten er det en historie om mot – for det krever mot av en 21 år gammel sanitetssoldat, sendt til Norge og stasjonert i Kristiansand, å drive motstandsarbeid når man hører hjemme i okkupasjonsmaktens egne rekker.

Han ville bli filmregissør, men ble motstandshelt. Det forteller både om livets uforutsigbarhet, og om hvor mye betydning et enkeltmenneskes valg kan få for et helt lands fremtid. Friedrich Leinböck-Winter var allerede leder av et motstandsnettverk innenfor Wehrmacht da han kom til Norge og fortsatte sitt arbeid her. I Kristiansand kom han i kontakt med en norsk kameratgjeng, guttene som etterhvert gikk under navnet Norges Frihetsbevegelse, og hans viktigste oppgave var å få tilgang til illegale aviser slik at usensurerte nyheter kunne nå frem til soldatene i landet. Men to måneder var alt Winter-gruppen fikk.

Opprullingen av gruppen og arrestasjonene av medlemmene skjedde allerede sommeren 1942, og avsløringen var en vond opplevelse for Leinböck-Winter. Senere samme årene ble fangene ble sendt fra Kristiansand til Oslo. Det var her han forsøkte å ta sitt eget liv, på cellen han fikk på Akershus festning. Tre år inn i krigen, søndag 11. april 1943, var det her han ble henrettet – på Akershus festning – etter en rettssak som endte med tre dødsdommer:

B9B172 ÅR SENERE: Utsikten fra Akershus festning, der hvor Norsk Hjemmefrontsmuseum ligger i dag – fullt av påminnelser om hva som en gang skjedde her.  FOTO: Linn Maria Larsen/Stiftelsen Arkivet.

Friedrich Leinböck-Winter er en av dem som aldri fikk se andre enden av krigen, men selv om han ikke fikk leve, har det arbeidet han gjorde fått leve helt frem til i dag. Han kom aldri tilbake til jobben han hadde ved turbinfabrikken i hjembyen St. Pölten, og han fikk aldri oppleve å bli filmregissør, men det han ble er en viktig del av en viktig historie som blir fortalt på nytt 72 år senere.

Når handlingsrommet og resten av Brennpunkt Arkivet står klar, lever hans del av motstandshistorien videre gjennom dem som kommer for å se og høre om den. Den minner oss på at motstandskampen, i likhet med resten av historien, alltid kan brytes ned til hvordan enkeltmennesker tenker og handler. Og det er nettopp det som skal gjøre det overkommelig for oss, når vi står der ansikt til ansikt med en 23 år gammel soldat som døde for det han trodde på, å forstå hvordan det som hendte med han også har noe å si for det som hender med oss.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s