En siste undervisningshøst i gammel utstilling

Et nytt skoleår er igang. Siden den permanente utstillingen stod klar i 2001, har over 40 000 skoleelever fått omvisning og undervisning på Arkivet. I dag var det tredje klasse ved KVS Lyngdal som fikk dette skoleårets første omvisning i kjelleren. Når neste høst kommer, er det en helt ny utstilling elevene blir vist rundt i, men det vil fortsatt starte her – i minnetrappa i tredje etasje:

IMG_4821
FØRSTE STOPP: I minnetrappa får elevene se film før omvisningen begynner. FOTO: Linn Maria Larsen/ Stiftelsen Arkivet.

IMG_4825
OMVISER I 13 ÅR: Eks-soldat Bjørn og dagens andre elevgruppe i motstandssalen. FOTO: Linn Maria Larsen/Stiftelsen Arkivet.

Blant omviserne på Arkivet finnes mennesker med helt ulike bakgrunner og erfaringer – noen fra skole, politi og militære. Felles for alle er kurs og veiledning for å sikre elever og andre besøkende kompetente omvisere – og et ønske om å fortelle hva som skjedde på Arkivet og hvilke rolle det hadde i krigsårene. Om mennesker som stod side om side med tyskerne og om mennesker som kjempet imot. Om de to som døde her, og om dem som ble sendt videre til andre fangeleirer. Om dem som aldri kom tilbake igjen. Den yngste som ble arrestert og brakt til Arkivet var kun 14 år. Like gammel som niendeklassingene; hovedtyngden av dem som kommer hit på skolebesøk i dag. Det fantes ingen som kunne være trygge.

Når den nye utstillingen står klar, skal det dreie seg enda mer om handling og om å involvere dem som er med når elevene får omvisning. Å kunne reflektere er fortsatt en viktig del av det, men målet er at man skal ha tatt et aktivt valg og fått et litt annet forhold til det man har blitt fortalt idet man setter seg på bussen og drar hjem igjen. Det er nettopp det at mennesker må ta vanskelige valg og forholde seg til konsekvensene av dem, i krigstid såvel som i fredstid, som skal bli et viktig fokus når den nye utstillingen har kommet på plass.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s