I skyggen av mennene

Det er lett å forbinde krig med uredde menn i uniform. Av de 3562 som gjennom krigsårene ble arrestert og satt i fangenskap, var kun 272 kvinner. Også overgriperne var menn. Det store flertallet var utvilsomt menn, med den naturlige forklaringen at krig tradisjonelt sett har vært et område for menn.

Vi vet at det ikke bodde flere menn enn kvinner i Norge ved krigsutbruddet – så hvor var de norske kvinnene? Hvem var de, og hvilke roller inntok de under krigen? I NRK-dokumentarserien «Kvinner i krig» løftes deres innsats under krigen frem som avgjørende og viktig. Det eneste som skiller den fra mennenes innsats, er at den var mindre synlig. Legger man stereotypiske oppfatninger av hvem som deltar i krig til side, vil man få øye på hvordan både koner, mødre, døtre og søstre tok opp kampen. Men mange tiet om sine historier etter krigen, og mange fikk aldri fortalt. Å hente jobben disse kvinnene gjorde frem i lyset er en viktig oppgave.

IMG_4804
MINNESMERKE: Ved inngangen til Arkivet. FOTO: Linn Maria Larsen/Stiftelsen Arkivet

Kampen for frihet og selvstendighet var ikke bare for menn, og tyskernes grep rundt Norge opprørte på tvers av befolkningen. Brennpunkt Arkivet skal blant annet gi de besøkende et innblikk i hvordan mennesker på ulikt vis slo tilbake da nazistene forsøkte å forme det norske samfunnet etter eget ønske. Både kvinner og menn tok fatt på motstandsarbeid med liv og helse som innsats. I boken «Kvinnekamp. Historien om norske motstandskvinner» har historiker Kristin Hatledal fortalt om en del av motstandshistorien det har vært stille om etter krigen, og om hvordan motstand kostet 26 kvinner livet. De fleste i tysk fangenskap. På Arkivet har vi tidligere fortalt historiene til fem som kom tilbake.

Et tradisjonelt kvinnesyn gjorde at kvinner i flere tilfeller kunne forsvinne lettere under radaren, og mange motstandskvinner arbeidet i etterretnings- og varslingstjenesten – arbeid det var vanskeligere å få øye på. En av de 272 kvinnene som var innom Arkivet var Henriette Bie Lorentzen. Et eksemplar av den illegale avisen Håndslag ble funnet under en ransaking av leiligheten hun bodde i. Henriette var gravid med sitt andre barn da hun ble tatt til fange og torturert, og hennes historie forteller noe viktig om deltakelse i krig. Den forteller om hvordan mot, vilje og oppofrelse finnes i alle slags skikkelser, og om hvordan de aller mest brutale konsekvensene dersom man ble tatt ikke var forbeholdt menn. Et besøk i den nye utstillingen vår vil gi deg et innblikk i hvordan krigen ikke var for menn. Den var for mennesker.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s