Hvorfor skal vi fornye oss?

Et mål for en utstilling vil alltid være å påvirke den som kommer for å se og oppleve. Blir du berørt, inspirert eller bittelitt klokere etter å ha besøkt oss? Da har vi oppnådd det vi ville. Avgjørelsen om å oppgradere kjellerutstillingen ble tatt allerede i 2009. Økt autentisitet var et viktig stikkord – det samme var tilgjengelighet. Det skulle bli enklere å vandre rundt og ta utstillingens ulike inntrykk innover seg på egenhånd. I oktober to år senere stod første trinn klart. Blant annet hadde vi fått en korridor som ser slik ut:

IMG_4773FRA 2011: Her skal det skje mindre endringer. Teksten om norske hjelpere erstattes. FOTO: Linn Maria Larsen/Stiftelsen Arkivet

I neste runde av fornyingen, den vi har valgt å kalle «Brennpunkt Arkivet», blir det meste fra 2011 stående som før. I motstandssalen, derimot, ryddes det gamle bort til fordel for noe helt nytt; en presentasjon av 15 mennesker og valgene de tok i møte med okkupasjonsmakten. Mennesker som på ulikt vis gjorde motstand. Men rommet er mer enn dette. Et mål er å vise nyansene i det som skjedde, og at det å være nordmann i et okkupert Norge ikke nødvendigvis betød at man måtte velge mellom samarbeid med tyskerne eller aktiv motstandskamp. Det er fokuset på valg og konsekvenser som har gitt denne delen av den nye utstillingen navnet handlingsrommet. Passiv tilpasning var vanlig, og mellom kollaboratører som Ole Wehus og mostandsmenn som Pål Eiken fantes mennesker som tok helt andre valg.

Det er mye som skal skje i månedene frem mot åpning. Handlingsrommet er en viktig del av det, men ikke den eneste, og rundt halve kjelleren skal i løpet av tiden frem til 9. april bli ny.

IMG_4727MOTSTANDSSALEN: Rommet som til neste år blir seende helt annerledes ut. FOTO: Linn Maria Larsen/Stiftelsen Arkivet

Er du nysgjerrig på hvordan man planlegger og lager en ny utstilling? Hvem som er involvert, og hvilke tanker som ligger bak avgjørelsene som blir tatt? I ukene som kommer vil vi dele dette med deg. Menneskene som på ulike måter jobber med utstillingen mens den tar form, hvorfor innholdet blir som det blir og hvordan en utstilling med utgangspunkt i en 70 år gammel krig er relevant for livene vi lever i dag.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s