Ny utstilling i emning

En klok mann sa en gang at «Those who cannot remember the past are condemned to repeat it». I år har vi markert at det er 70 år siden krigen tok slutt her til lands. Når det åpnes ny utstilling i Gestapokjelleren her på Arkivet i april til neste år, nærmer det seg 71 år. Det er lenge siden. De gjenlevende blir borte, og de som husker blir færre. De av oss som har fått vokse opp i trygghet og overflod trenger hjelp til å bli bevisst hva vi har, og hva våre generasjoner har vært så heldige å få slippe. Det er ikke lett å forstå krig for oss som bare har levd i fredstid.

IMG_4735PÅ CELLA: Under krigen satt rundt 3500 sørlendinger i fangenskap fire dager eller mer. FOTO: Linn Maria Larsen/Stiftelsen Arkivet

«Brennpunkt Arkivet» skal den hete, den nye utstillingen i kjelleren, som skal bidra til at fortiden ikke forsvinner helt for oss. I 3 år og 4 måneder fungerte Arkivet som hovedkvarter for det hemmelige tyske politiet, Gestapo. Norsk motstand skulle bekjempes med harde midler, og mange av de arresterte ble utsatt for tortur. Hvordan kunne det egentlig skje? Når skoleelever vises rundt i utstillingen i Gestapo-kjelleren slik den ser ut i dag, legges det vekt på nettopp det – for hvordan kunne noe slikt finne sted i den gamle statsarkivbygningen? Hva gjør det med et menneske å oppleve et slikt sted innenfra?

IMG_4738 2
TORTUR: Mishandling av fanger skjedde både i celler og kontorer, men det aller mest alvorlige fant sted i torturkammeret i kjelleren. FOTO: Linn Maria Larsen/Stiftelsen Arkivet

Når dørene åpnes til «Brennpunkt Arkivet» 9. april 2016, er det nettopp enkeltmenneskene og de personlige erfaringene som har fått større plass. Venn og fiende, tysker og nordmann, kan fremstå som voldsomme kontraster i ettertiden, men krigsårene var preget av både motstand og samarbeid, og nyansene er flere enn som så. Det er viktig å huske det – at verden ikke var mer svart-hvit da enn den er i dag, og at bak enhver avgjørelse om samarbeid eller motstand finnes et menneske med tanker og følelser vi vanskelig kan sette oss inn i fra her vi står i dag.

Det er temaer som dette, okkupasjon og motstand, som vies stor plass i utstillingen som kommer. Alle oss som har tilknytning til eller interesse for Arkivet og dets historie har en spennende tid foran seg, og denne bloggen er opprettet for å gi deg som har lyst til å bli med på reisen en liten titt bak kulissene. Vi vil at du skal få se hva vi driver med, stille spørsmål, reflektere og delta i vårt felles arbeid med å huske den delen av vårt lands historie som er altfor viktig til å glemmes.

Du er velkommen til å besøke dagens utstilling i kjelleren, og til å følge oss på veien mot noe nytt!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s